×
503.42
542.08
6
#қаңтар қақтығысы #Украинадағы соғыс #жемқорлық #тағайындау
503.42
542.08
6

Мерекелік тағамнан уланып қалғанда не істеу керек, уланбаудың жолы қандай

30.12.2024, 15:03
Мерекелік тағамнан уланып қалғанда не істеу керек, уланбаудың жолы қандай
Көрнекі сурет

Жаңа жылдық мерекелерде тағамнан улану жиі кездесетін жайттардың бірі. Адамдар мәре-сәре болып, қала кептеліске толы жағдайларда жедел жәрдем бірден келе қоюы қиын. Осындайда тек өзіңе сенуге тура келеді. Ulysmedia.kz тағамнан уланған жағдайда не істеуге болатыны, уланбас үшін неге мән беру керектігі жөнінде бірнеше кеңес ұсынады.

Жаңа жылдық тағамнан уланып қалғанда тез арада әрекет ету өте маңызды. Қажетті қадамдар:

1. Белгілерді бақылау

  • Егер жүрек айну, құсу, іш өту, іштің ауыруы, дене қызуы немесе әлсіздік пайда болса, бұл тағамнан уланудың белгісі болуы мүмкін.

2. Асқазанды тазарту

  • Егер улану тағамды жегеннен кейін 1-2 сағат ішінде болса және өзіңізді жайлы сезінсеңіз, құсу шақыруға болады. Бұл асқазандағы зиянды заттарды шығаруға көмектеседі.
  • Құсу шақыру үшін жылы тұзды су немесе 1-2 стакан су ішіп, құсуға тырысыңыз.

3. Белсендірілген көмір ішу

  • Белсендірілген көмір токсиндерді сіңіріп, олардың қанға таралуын бәсеңдетеді. 10 кг салмаққа 1 таблетка есебімен қолданыңыз.

4. Сұйықтық ішу

  • Дене су мен электролиттерді жоғалтатынына байланысты көп мөлшерде таза су, тұзды ерітінділер (мысалы, Regidron) немесе шөп шайларын ішіңіз.
  • Газдалған немесе тәтті сусындардан аулақ болыңыз.

5. Диета ұстану

  • Ауыр белгілер басылғаннан кейін жеңіл тағамдар жеп көріңіз: күріш, кептірілген нан, банан, сұлы ботқасы.
  • Майлы, ащы, қышқыл тағамдардан бас тартыңыз.

6. Медициналық көмекке жүгіну

  • Егер келесі белгілер байқалса, дереу дәрігерге барыңыз:
    • Қайталанатын құсу (әсіресе қан аралас);
    • Жоғары температура (38°C-тан жоғары);
    • Тез әлсіреу немесе сананың шатасуы;
    • Іште қатты ауырсыну.

7. Өзгелерді ескерту

  • Сізді уландырған тағамды басқалар да жеген болса, оларды сақтандырыңыз.

Ал жаңа жылдық тағамнан уланудың алдын алу үшін төмендегі кеңестерге құлақ түрген жөн:

1. Тағамдарды дұрыс сақтау

  • Тағамдарды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз.
  • Ет, балық, сүт өнімдерін тоңазытқышта +2…+4°C температурада сақтаңыз.
  • Дайын және шикі тағамдарды бір-бірінен бөлек қойыңыз.

2. Өнімдердің сапасын тексеру

  • Құрамында күмәнді иіс, түс немесе дәм бар өнімдерді пайдаланбаңыз.
  • Мерзімі өткен немесе зақымдалған қаптамадағы азық-түлікті сатып алмаңыз.

3. Гигиенаны сақтау

  • Тамақ дайындамас бұрын қолыңызды сабындап жуыңыз.
  • Ас үй ыдыстары мен пышақтарды шикі еттен кейін мұқият жуыңыз.
  • Көкөністер мен жемістерді таза сумен жақсылап жуыңыз.

4. Тағамдарды дұрыс дайындау

  • Ет, балық, құс етін толық пісіріп, шикі өнімдерді пайдаланбаңыз.
  • Майонез немесе крем қосылған салаттарды ұзақ уақыт сақтамаңыз.
  • Термиялық өңдеуді қажет ететін тағамдарды жақсылап қайнатыңыз немесе қуырыңыз.

5. Дастарханды ұйымдастыру

  • Дайын тағамдарды тоңазытқыштан 30 минут бұрын ғана шығарыңыз.
  • Ыстық тағамдарды ыстық күйінде ұстаңыз (60°C-тан төмен емес).

6. Қайта қыздыру ережелері

  • Қалдық тағамдарды тұтынар алдында міндетті түрде қайтадан қыздырыңыз.
  • Бірнеше күн сақталған тағамды жеуден аулақ болыңыз.

7. Алкоголь мен сусындар

  • Алкогольді шамадан тыс ішпеңіз, себебі бұл ас қорытуға әсер етеді.
  • Газдалған сусындардың орнына табиғи шырын немесе шөп шайларын таңдаңыз.

8. Балалар мен егде жастағы адамдар үшін ерекше сақтық

  • Олардың асқазаны сезімтал болғандықтан, оларға тек жаңа және жеңіл тағамдар беріңіз.

Осындай қарапайым ережелерді сақтау арқылы жаңа жылдық дастарханнан улану қаупін азайтып, мейрамды қауіпсіз әрі қуанышты өткізе аласыз!