Асқабақ тұқымы – әсіресе күзде танымал тағам түрі. Асқабақ тұқымын үнемі жеу жүрек жұмысын, ас қорытуды жақсартуға көмектеседі, деп хабарлайды Ulysmedia.kz.
ҚАБЫНУДАН ҚОРҒАЙДЫ
Асқабақ тұқымында лигнан деп аталатын пайдалы қосылыстар бар. Лигнандар қабынуды азайтады және қатерлі ісік қаупін төмендетуге көмектесетін күшті антиоксиданттар.
ЖҮРЕК ЖҰМЫСЫН ЖАҚСАРТАДЫ
"Асқабақ тұқымдары – бұл жүректің денсаулығын жақсартуға және қандағы қанттың деңгейіне ықпал ететін әмбебап тағам немесе тағамға қосымша", – дейді Джесси Холден, Ph. D., RDN, отбасылық аспаздық диетолог.
Оларда қаныққан май аз, бірақ жүрекке пайдалы өсімдік ақуызына бай. Егер бұл жеткіліксіз болса, олардың магнийі қан қысымын реттеуге көмектеседі.
ИНММУНДЫҚ ЖҮЙЕНІ НЫҒАЙТАДЫ
Бұл күшті кішкентай тұқымдар мырыштың жақсы көзі, ол суықтың ұзақтығын қысқартады. Сонымен қатар, олардың ақуызы мен магнийі энергия деңгейін сақтайды және иммундық жүйеңізді нығайтады.
ҰЙҚЫНЫ ҚАЛЫПҚА КЕЛТІРЕДІ
Егер сіз ұйқының сапасын жақсартудың табиғи әдісін іздесеңіз, ұйықтар алдында кішкене уыс асқабақ тұқымы жақсы ұйықтауға және мазасыздықпен күресуге көмектеседі.
АСҚАБАҚ ТҰҚЫМДАРЫ БАРЛЫҒЫНА ҚАУІПСІЗ БЕ?
Асқабақ тұқымдары әдетте көптеген адамдар үшін қауіпсіз. Дегенмен, медициналық тарихқа байланысты бірнеше сақтық шараларын ескеру қажет болуы мүмкін. IBS диареясы басым адамдарда үлкен бөліктер талшық пен магний құрамына байланысты кебулер немесе газ сияқты асқазан-ішек жолдарының ыңғайсыздығына әкелуі мүмкін. Ал дивертикулитпен ауыратын адамдар ішекті тітіркендіретін тұқымдардан аулақ болғысы келуі мүмкін. Әрине, тұқымға аллергиясы бар адамдар олардан сақтануы керек.
Смузимен араластырып, сорпаға қосып немесе жай ғана қытырлақ тіскебасар ретінде қолдануыңызға болады.
КҮНІНЕ ҚАНША АСҚАБАҚ ТҰҚЫМЫН ЖЕУ КЕРЕК?
Ұсынылатын порция – күніне 28 грамм асқабақ тұқымы. Бұл ширек кеседен сәл аз.