×
495.2
522.34
4.94
#қаңтар қақтығысы #Украинадағы соғыс #жемқорлық #тағайындау
495.2
522.34
4.94

Химикатсыз қияр мен қызанақ. Органикалық өнім өндірісі туралы заңға президент қол қойды

10.06.2024, 20:45
Химикатсыз қияр мен қызанақ. Органикалық өнім өндірісі туралы заңға президент қол қойды
gov.kz

Мемлекет басшысы «Органикалық өнім өндірісі және айналымы туралы» Қазақстан Республикасының Заңына қол қойды Ulysmedia.kz Ақорданың баспасөз қызметіне сілтеме жасап. 

Заң табиғи ресурстарды сақтауға және оларды ұтымды пайдалануға, сондай-ақ дұрыс тамақтану дағдысын қалыптастырып, органикалық өнім нарығын дамытуға бағытталған. 

Заңға бірқатар жаңа ереже енгізілген: 

Біріншіден, Заңда органикалық өнім өндірісі мен айналымы саласындағы ұлттық заңнаманың мақсаттары мен міндеттері қайта қаралған. 

Екіншіден, органикалық өнім өндірушілердің аясы кеңейтілген. Яғни, олардың қатарына жеке және заңды тұлғалардан бөлек, органикалық өнім өндірумен айналысатын бірлестіктерді (жай серіктестіктерді) жатқызуға болады. 

Үшіншіден, Заңда органикалық өнім өндіруге көшу шарттары қарастырылған және оның өндірісіне, таңбалануына және айналымына қатысты талаптар бекітілген. 

Төртіншіден, органикалық өнім өндірісі саласындағы халықаралық тәжірибелер мен стандарттарға сәйкестендіру мақсатында өндірілген өнімнің сапасы үшін ерікті қатысу, ішкі бақылау, сондай-ақ ұжымдық жауапкершілік қағидаттарына негізделген бірлескен кепілдіктер жүйесін (PGS) құру және оның жұмысы жөніндегі ережелер қамтылған. 

Органикалық өнім деген не?

Органикалық ауылшаруашылығы, жалпы алғанда, ауылшаруашылық әдісі, бұл ауылшаруашылық өнімдерін өсіру және топырақ өңдеу кезінде ешқандай химикаттарға жатпайды, ал осы әдіспен алынған өнімдер органикалық өнімдер болып табылады. Органикалық ауылшаруашылығы топырақ құрылымын сақтау арқылы биоәртүрлілікті қолдайды, эрозияның алдын алады, қоршаған ортаның ластануын азайтады және топырақтың органикалық құрылымын бұзбай дақылдарды егуге мүмкіндік береді.

Мысалы, органикалық сүт беретін сиырлар шөпке пестицидтермен немесе сүт арқылы адам ағзасына өтетін басқа да химиялық заттармен өңделмеген жайылымдарда ғана жайылуы керек.

Сондай-ақ, органикалық өнімдерді өндіруде тағамдық қоспаларды, консерванттарды, бояғыштарды және синтетикалық хош иістендіргіштерді қолдануға болмайды.