Қыс мезгілінде иммунитеттің төмендеуі, температураның ауытқуы және вирустардың таралуы салдарынан денсаулыққа ерекше мән беру қажет. Ulysmedia.kz. аурудың алдын алуға көмектесетін бірнеше тиімді әдістерді ұсынады.
1. ДҰРЫС ТАМАҚТАНУ ЖӘНЕ ВИТАМИНДЕРМЕН БАЙЫТУ
Иммунитетті күшейту үшін тағамға көкөніс, жеміс-жидек, жаңғақтар мен балық сияқты табиғи өнімдерді қосыңыз.
Қыста С витамині өте маңызды: апельсин, лимон, қарақат, және болгар бұрышын жиі пайдаланыңыз.
Д витамині жетіспеушілігін болдырмау үшін балық майы, жұмыртқа мен саңырауқұлақтар тұтыныңыз немесе қосымша витаминдер қабылдаңыз.
2. СУЫҚ ТИГІЗБЕУ ЖӘНЕ ДҰРЫС КИІНУ
Күн суықта жылы киіну – дене температурасын тұрақты сақтаудың ең тиімді жолы.
Бас киім, шарф және қолғапты міндетті түрде киіп жүріңіз, өйткені дененің жылуы негізінен бас және аяқ-қол арқылы жоғалады.
Аяқ киімнің жылы және ылғал өткізбейтінін тексеріңіз.
3. ҚОЗҒАЛЫС ЖӘНЕ ТАЗА АУА
Физикалық белсенділік – иммунитетті нығайтудың таптырмас тәсілі. Қыста таза ауада серуендеу немесе жеңіл жаттығулар жасау денсаулыққа пайдалы.
Үйде өткізсеңіз, терезені жиі ашып, бөлмені таза ауамен желдетіңіз.
Таза ауада 30 минуттық серуен қан айналымды жақсартып, ағзаны сергек етеді.
4. ДҰРЫС ДЕМАЛУ ЖӘНЕ ҰЙҚЫ
Иммунитетті қалпына келтіру үшін жеткілікті ұйықтау аса маңызды. Тәулігіне 7-9 сағат ұйықтауға тырысыңыз.
Қысқы кезеңде стресс пен шаршауды азайту үшін ұйықтар алдында телефон мен гаджеттерден аулақ болыңыз.
Медитация немесе тыныс алу жаттығулары жүйке жүйесін тыныштандырып, ұйқы сапасын жақсартады.
5. ГИГИЕНА ЖӘНЕ ВИРУСТАРДАН ҚОРҒАНУ
Қоғамдық орындарда жүргенде медициналық маска киіп, қолды жиі жуып немесе антисептик қолданып тұрыңыз.
Мұрын шырышын ылғалдау үшін тұзды су ерітінділерін пайдаланыңыз, өйткені құрғақ ауа вирустардың енуін жеңілдетеді.
Көпшілік жиналатын орындарда аз уақыт болуға тырысыңыз және ауру белгілері байқалғанда дереу дәрігерге жүгініңіз.
Қосымша кеңес
Күніне жылы шәй (бал мен лимон қосылған), табиғи қайнатпалар немесе жеміс сусындарын ішуді әдетке айналдырыңыз. Олар ағзадағы сұйықтық тепе-теңдігін сақтауға көмектесіп, иммунитетті күшейтеді.