Адамның ішіндегі майды қандай ас кетіреді

Сырым Қаржас

Арканзас университетінің зерттеушілері талшықтың әртүрінің ағзаға әсерін талдады, деп хабарлайды Ulysmedia.kz.

ашық дереккөзден

Зерттеушілердің жұмыс нәтижелері Journal of Nutrition-да (JON) жарияланды.

Талшықпен тәжірибе

Эксперимент кезінде бидай декстринін, пектинді, төзімді крахмалды, бета-глюкандарды және целлюлозаны зерттелген. Бұл диеталық талшықтарды қол жетімді өсімдік тағамдарынан табуға болады. Тәжірибе кеміргіштерге жүргізіліп, ғалымдар майдың құрамын, қандағы қантты, ішек бактерияларының күйі мен кеміргіштердің салмағын бақылап отырған.

Зерттеу нәтижелері

Зерттеу сұлы мен арпадан алынған бета-глюкандар ас қорыту жүйесіндегі пайдалы Ileibacterium бактерияларын көбейте алатынын көрсеткен. Мұндай талшық денеге көп калория жұмсауға көмектеседі, бұл салмақ жоғалту процестерін бастап, ішектің қалыпты жұмысын қамтамасыз етеді.

Сұлы майының пайдалы қасиеттері

Ұзақ уақыт қайнатылатын сұлы майы артық холестеринді кетіруге, салмақ жоғалтуға көмектеседі. Дәрігерлер жақсы әсер ету үшін сұлы майын ақуыз өнімге, мысалы, қайнатылған жұмыртқаға қосуды ұсынады.

Арықтауға арналған кеңестер

Дәрігер-терапевт және медицина ғылымдарының кандидаты Ирина Баранова өзінің Telegram арнасында мынадай кеңес береді:

  • Жеңіл көмірсуларды азайтып, қант пен жеңіл тағамдарды алып тастаңыз.
  • Күндізгі уақытта таңғы ас ішіңіз.
  • Жеміс жеуді күннің бірінші жартысына ауыстырыңыз.
  • Түстен кейін тамақтың көп бөлігін жеп, көмірсуларды кешкі астан түскі асқа ауыстырыңыз.