Қазақстанның қай өңірі етті көп тұтынатыны белгілі болды

Сырым Қаржас

Ұлттық статистика бюросының мәліметі бойынша, Қазақстанда ет және басқа да азық-түлік өнімдерін тұтыну жоғары деңгейде қалып отыр. Азық-түлік шығындары орташа есеппен жалпы бюджеттің едәуір бөлігін құрайды. Негізгі категориялар, бұрынғыдай, ет, нан және жарма. Бұл деректер 2024 жылдың екінші тоқсанындағы есепте жарияланды, деп хабарлайды Ulysmedia.kz.

Ашық дереккөзден

Ет қазақстандықтардың жалпы азық-түлік шығынының 17,2% құрайды. Нан және жарма өнімдері 7,9% үлесімен екінші орында.

Етті ең көп тұтыну Маңғыстау, Атырау және Жетісу облыстарында тіркелді. Бір қызығы, Шымкент тұрғындары басқа өңірлермен салыстырғанда етті азырақ тұтынған.

2024 жылдың екінші тоқсанында қазақстандықтар жан басына шаққандағы азық түліктің келесі көлемін тұтынды:

  • Ет және ет өнімдері-20,2 кг
  • Картоп-11,1 кг
  • Нан өнімдері мен жарма - 30,4 кг
  • Жемістер - 16,5 кг
  • Тәттілер (қант, джем, бал, шоколад, кондитерлік өнімдер) - 10,6 кг
  • Сүт және сүт өнімдері - 57,9 кг
  • Жұмыртқа-50,6 дана
  • Балық және теңіз өнімдері-3,5 кг

Сарапшылар ет пен сүт өнімдерін жоғары тұтынуды дәстүрлі азық-түлік дақылымен және ауылдық жерлерде осы тауарлардың экономикалық қол жетімділігімен байланыстырды. Сонымен қатар, Шымкент сияқты қалаларда тамақтану құрылымы өзгеруде-етке деген қызығушылық аз, бұл өмір салты, халықтың табысы немесе балама тамақтану әдеттерінің дамуы сияқты әртүрлі факторларға байланысты болуы мүмкін.

Жалпы, ұлттық статистика бюросының есебі қазақстандықтардың дәстүрлі өнімдерге, әсіресе ет пен нанға артықшылық беруді жалғастырып жатқанын атап көрсетеді