Тамақ өндірісіне қаржы құйған ТОП-5 өңір қайсысы?

Қалижан Бектемір

Тамақ өнеркәсібіне инвестиция салу бойынша қай өңірлер көш бастап тұр? Күрделі салымдардың 63%-ы кәсіпорындардың өз қаражаты есебінен, деп хабарлайды Ulysmedia.kz. Finprom-ға сілтеме жасай отырып.

Фото: rpf.kz

2023 жылғы қаңтар-желтоқсанда Қазақстан Республикасында тамақ өнеркәсібі секторына негізгі капиталға салынған инвестиция 150,7 млрд теңгеге жетті, бұл өткен жылмен салыстырғанда құндық мәнде 7,2%-ға артық. Күрделі салымдардың нақты көлемінің нақты өсімі 3,9%-ды құрады.

Өңірлер бойынша салаға салынған күрделі салымдардың ең көп көлемі Алматы облысына тиесілі: 46,4 млрд теңге, бір жыл бұрынғы 25,8 млрд теңгемен салыстырғанда. Ақшаның жылдық өсімі 79,4% құрайды.

Алғашқы бестікке Солтүстік Қазақстан (16,5 млрд теңге), Түркістан (16 млрд теңге), Қостанай (9,7 млрд теңге) және Ақмола (9,1 млрд теңге) облыстары да кірді.

Инвестициялық портфельдің басым бөлігін – 63,3%-ын кәсіпорындардың меншікті қаражаты құрады: 95,4 млрд теңге – бір жыл бұрынғыдан 12,8%-ға артық.

Инвестиция көлемінің төрттен бірін банктік несиелер құрады: 38,3 млрд теңге, бір жылға минус 9%. Қалған көлем банктік емес тартылған қаражат есебінен қамтамасыз етілді: 17 млрд теңге, жылдық өсім 22,3%-ға.

Бұл ретте Қазақстан Республикасының Үкіметі елдің ветеринариялық қызметін нығайтуға өз резервінен 3,8 млрд теңге бөлді, деп хабарлайды ҚР Ауыл шаруашылығы министрлігі. Бөлінген қаражат мемлекеттік ветеринариялық зертханаларды тиісті құрал-жабдықтармен жарақтандыруға бағытталады, бұл мал шаруашылығы өнімдерінде анықталған 70-тен астам қалдық дәрілік заттарды анықтауға мүмкіндік береді.

Азық-түлік қауіпсіздігіне қатысты Қазақстан Республикасының азық-түлік нарығы қант (2023 жылғы қаңтар-қарашада сұраныстың 61,1%-ы импорттаушылармен қамтылды), балық, шаянтәрізділер және моллюскалар (сұраныстың 53,2%-ы) санаттары бойынша импортқа жоғары тәуелді. ірімшік пен сүзбе (44,8%), шұжық және ұқсас ет өнімдері (40,3%).

Қазақстандық өндірушілер сары май (80%), макарон және макарон өнімдері (81,1%), өсімдік майы (81,3%), күріш (87,7%) сияқты санаттар бойынша сұранысты жақсы деңгейде (ішкі нарықтағы сату және экспорт) қанағаттандыра алды. , ет, құс және ет жанама өнімдері (87,9%-ға).

Өзіндік өнімдермен қамтамасыз етудің жоғары деңгейі келесі санаттарда байқалады: өңделген сұйық сүт пен кілегей (94,9%), ұн (98,2%).

Қант (12 пайыздық тармаққа), күріш (8 пайыздық тармаққа), балық және теңіз өнімдері (7,8 пайыздық тармаққа), макарон өнімдері (сұранысты жабудағы жергілікті өндірушілердің үлесі) өзін-өзі қамтамасыз ету деңгейі (сұранысты жабудағы жергілікті өндірушілердің үлесі) төмендеді. 2,4 п.б.), өсімдік майы (1,2 п.б.), ұн (0,8 б.б.), сүт және кілегей (0.7 б.б.), нан (0.7 б.б.), шұжықтар (0.7 б.б.), ет және қосалқы өнімдер (0.1 б.б.) . Ірімшік пен сүзбеге (3,4 пайыздық тармаққа) және сары майға (4,1 пайыздық тармаққа) сұранысты қанағаттандырудағы отандық өндірушілердің үлесі өсті.